Wpływ kultury afrykańskiej na sztuki światowe.
Newralgicznymi czynnikami smaku w winogronie są cukry, kwasy oraz polifenole. Te trzy związki dają winu trzy z pięciu bazowych smaków: słodki, kwaśny i gorzki. W dowolnym lub też razie, istnieje gigantyczna ilość substancji w winogronach, które gwarantują smak. Substancje te są aktualne w znikomych liczbach (ocenianych niekiedy w milionowych cząstkach). Wszystkie te substancje dają gronom charakterystyczny smak, formułowany, jako smak fundamentalny. Smak podstawowy charakteryzuje każdą formę winorośli. Większa część składników smakowych odkrywają się położone w wewnętrznej części skórki winogrona. Skutkiem tego ważne jest, aby tłoczenie absorbowało znaczącą pozycję w procesie zapewnienia podstawowego smaku każdemu winu – wina. Wypada rozróżnić pomiędzy aromatem a bukietem. Aromat jest charakterystycznym zapachem pochodzącym z zastosowanej odmiany winorośli, podczas gdy bukiet jest charakterystycznym zapachem sposobu przetwarzania wina. W ten sposób, na przykład, dwa wina z tego samego grona mają ten sam aromat, lecz odmienny bukiet.
1. Zobacz teraz
2. Zobacz więcej
3. Więcej informacji
4. Zobacz więcej
Literatura kobieca: głosy pisarek, które zmieniły literacki krajobraz.